Veel bedrijven zien tegenwoordig het nut in van een zakelijk Facebook pagina. Ik zeg bewust pagina en niet profiel, want dat is meteen waar veel zelfstandigen de fout mee in gaan.
Het grootste verschil is dat je als persoon een vriendschapsverzoek kunt doen aan mensen die je kent. Als bedrijf kan en mag dit niet, dit wordt aangemerkt als spam.
Je hebt dan ook geen vrienden maar fans, en die moeten uit eigen initiatief fan worden, en niet door middel van een vriendschapsverzoek. Uiteraard kun je wel op andere manieren je Facebook pagina bij mensen onder de aandacht brengen, zoals het vermelden hiervan op je visitekaartje, in je e-mailhandtekening of door een advertentie of online actie.
En als je pagina gekoppeld is aan je persoonlijke profiel, kun je vrienden attenderen op het bestaan van jouw pagina. Zij krijgen dan een mailtje met bijvoorbeeld: "Charlotte denkt dat jij Ondernemerblogt wel leuk vindt."
Ook de communicatie met fans is anders, zo kun je niet op eigen initiatief berichten plaatsen op tijdlijn van fans, je kunt alleen reageren als ze iets bij jou plaatsen. Je kunt uiteraard wel net als op een persoonlijk profiel een statusupdate geven, die dan in het nieuwsoverzicht van je fans te zien is
Je kunt een pagina maken op 2 manieren; wel of niet gekoppeld aan een persoonlijk profiel. Het werkt erg makkelijk gekoppeld aan persoonlijk profiel, maar als je dat niet hebt en niet wilt, dan kan het dus ook zonder. Belangrijk nadeel is dat je de hierboven beschreven manier om prive vrienden te wijzen op het bestaan van je pagina niet kunt benutten.
Vanuit je persoonlijke profiel is het het makkelijkst om gewoon naar www.facebook.com te gaan. Dan zie je het nieuwsoverzicht, en links een soort menu met daarin ‘favorieten’, ‘pagina’s’, ‘apps’, enz. Onder ‘pagina’s’ kun je klikken
op ‘Pagina’s ontdekken’. Je komt dan op www.facebook.com/addpage waar je lijst met aanbevolen pagina’s ziet, maar ook een groen button met ‘+ pagina maken’. Daar klik je op.
In het volgende scherm kun je kiezen uit 6 hoofdcategorieën, met verschillende subcategorieën. De meeste zzp-er zullen voor ‘Lokaal bedrijf of lokale plaats’ of ‘Bedrijf, organisatie of instelling’ kunnen kiezen. Dan kies je voor een subcategorie. Mocht je nou door de lijst subcategorieen vermoeden dat je de verkeerde hoofdcategorie te pakken heb, dan kun je nog makkelijk switchen. Als je zeker bent van je keuze, vul dan je bedrijfsnaam in, ga akkoord met de voorwaarden en klik op ‘aan de slag’. Je kunt allerlei informatie over je bedrijf (zoals openingstijden en contactgegevens e.d.) en bijvoorbeeld je missie en visie e.d. invullen.
Natuurlijk wil je als ondernemer dat je facebookpagina ook helemaal huisstijl verantwoord is. Hiervoor kun je je profielfoto, en de timelinecover (omslagfoto) gebruiken.
De afmeting van de profielfoto is 125 pixels hoog x 125 pixels breed. Maar LET OP! De afmeting van wat je up moet loaden, is groter, namelijk 180 pixels breed x 180 pixels hoog. De profielfoto is zo klein (bij statusupdates in het nieuwsoverzicht is hij uiteindelijk nóg kleiner te zien) dat hij alleen geschikt is voor je logo, of zelf een deel daarvan. Als je een heel breed logo hebt, is het het overwegen waard, om misschien maar een deel van je logo te gebruiken. Als je logo bijvoorbeeld bestaat uit een icoontje en de naam van je bedrijf, zou je kunnen overwegen om alleen het icoontje als profielfoto te doen. Je profielfoto wordt altijd getoond in combinatie met de naam van je pagina, dus op die manier kan je bedrijfsnaam dan terugkomen.
De timelinecover is 851 pixels breed x 315 pixels hoog. Hier heb je de ruimte om aan te geven wie je bent en wat je doet. Er zitten echter wel wat restricties aan vanuit Facebook:
“Opmerking: deze ruimte is niet bestemd voor promoties, bonnen of advertenties. Je omslagfoto mag niet uit hoofdzakelijk tekst bestaan of inbreuk maken op het auteursrecht van een derde.”
Het uiteindelijke doel van een facebook bedrijven pagina, is natuurlijk meer klanten, door meer naamsbekendheid. Maar ook klanten betrekken bij wat je doet en een laagdrempelige manier om met klanten in contact te komen en om je (potentiële) klanten met jou in contact te laten komen.
Dit doe je door met enige regelmaat statusupdates te geven. Vind hier een goede balans in. Bedrijven die 3x per dag je nieuwsoverzicht ‘vervuilen’ zul je tenslotte al snel weer ‘disliken’. Bedrijven die nooit wat zeggen, daarvan vergeet je dat je ze überhaupt ooit ‘geliked’ hebt. Ik zou zeggen ga voor een paar keer per week, maximaal 1x per dag en minimaal elke maand wel iets.
Post leuke, positieve berichten, laat zien wat je doet, waar je werkt, hoe tevreden je klanten zijn, en gebruik vooral lekker veel foto’s. Voor en na situaties als dat mogelijk is, of prachtige eindresultaten, of mooie producten waar je enthousiast over bent. Inspireer mensen en zorg ervoor dat het leuk is om je te volgen, zonder dat het meteen heel commercieel overkomt. Wees voorzichtig met like, deel en win-acties. Het wordt door de volgers van mensen die het bericht delen voornamelijk als vervelend ervaren. Je moet het zo leuk maken om jou te volgen, dat mensen jouw berichten vanzelf willen delen. Geef dus ook af en toe gratis tip e.d.
Je kunt op je pagina de hele geschiedenis van je bedrijf weergeven, met zogenaamde mijlpalen, die ook in het verleden kunnen liggen, voor je op facebook zat. Leuke oude foto’s dus van de eerste winkel die 10 jaar geleden werd geopend: absoluut doen!
Verder kun je ook van een statusupdate een ‘hoogtepunt’ maken en ze ‘vastpinnen aan de bovenkant van de pagina’. Je hoeft dus niet bang te zijn dat belangrijke berichten verdwijnen als je nieuwe, minder belangrijke, berichten post.