Voor veel mensen zijn de betekenissen van een hoop termen die betrekking hebben op websites en internet, eigenlijk niet duidelijk. Daarom hier een aantal basisbegrippen uitgelegd, die je zeker moet kennen voor je aan de slag gaat met een website voor je eigen bedrijf!
Het eerste wat geregeld moet worden als je besloten hebt dat er een website moet komen, is een domeinnaam. Een domeinnaam, is het adres waarop jouw website op internet vinden is. Net als een postadres. Achter het adres, staat een extensie, zoals .nl voor Nederland. Dat is simpel gezegd het land waar dat adres zich bevindt.
Elke pagina van je website, heeft wel een eigen webadres of URL. Bijvoorbeeld: http://www.voorbeeld.nl is de domeinnaam, en http://www.voorbeeld.nl/onderwerp-a is de URL van onderwerp a.
Idealiter is een domeinnaam niet te lang, omschrijft hij wel goed waar de website over gaat, en staan en niet te veel leestekens als streepjes e.d. in.
Net als in de ‘echte’ wereld, heb je niks aan alleen een adres. Het adres wijst de weg naar jouw kavel. Op die kavel kan je, afhankelijk van de ruimte, een huis bouwen naar jouw eigen zin. Ook op internet heb je ruimte nodig om jouw website te publiceren, daar heet dat 'web- of schijfruimte'. Die ruimte koop je vaak in een 'hostingpakket'. Meestal zit daarbij ook een e-mailpakket, zodat je ook post kunt ontvangen op jouw kavel. Een brievenbus zogezegd. Een hostingpakket moet dus gekocht worden in combinatie met een domeinnaam, of de domeinnaam zit bij het pakket inbegrepen.
Zo, de plek om je huis te bouwen is geregeld, je hebt een adres zodat mensen weten waar ze je kunnen bezoeken. Voor je huis gebouwd kan worden moet er eerst een ontwerp gemaakt worden, en bij websites werkt dat precies zo. Voor een huis ga je naar een architect en voor een website naar een webdesigner of grafisch vormgever met online kennis. Een grafisch vormgever zal iets creatiever zijn, waar een webdesigner die ook de bouw verzorgd, meteen rekening houdt met de beperkingen die gelden voor het internet.
Bij het kiezen van een websitebouwer let u waarschijnlijk voornamelijk op de kosten. Maar denk ook eens na aan de eisen die u stelt aan uw website. Wel of geen fotoalbum, hoe moet het menu (ook wel navigatie genoemd) eruit gaan zien, komen daar meerdere niveaus in? Hoe zit het met de veiligheid, hoe houd je inbrekers buiten de deur? En uw website moet er natuurlijk in deze moderne tijd ook goed uitzien op een telefoon of tablet.
Ook de mogelijkheden voor onderhoud zijn belangrijk. Zo zullen de meeste mensen best wat willen investeren in het ontwerp en bouw, maar er is wellicht geen budget voor maandelijks of jaarlijks onderhoud. U heeft thuis ook best klusjes die u zelf kunt, en waar niet meteen ene professional voor hoeft te komen. Een vereiste kan dus zijn dat u de site makkelijk zelf kunt bijhouden.
Maar hoe werkt dat dan? Als u geen kennis heeft van dingen als html, javascripts en bijvoorbeeld php(de talen waarin websites gebouwd worden) valt dat niet mee. Daarom zijn er zogenaamde 'content management systemen' ontwikkeld. U kunt door middel van zo’n systeem de inhoud van uw website makkelijk zelf bewerken. Bij deze systemen draait uw website in een zogenaamde MY SQL database.
Er zijn echter veel systemen die via dit principe werken, maar ze zijn lang niet allemaal even gebruiksvriendelijk. Een bekend systeem is Yoomla, en een veel gehoord bezwaar daarbij is dat het bewerken ver weg van uw site zelf gebeurt, wat het lastig maakt om meteen te zien hoe de veranderingen eruit zien. Bovendien is Yoomla wat onveilig en makkelijker te kraken. En ander veel gebruikt systeem is Wordpress. Het probleem daarmee is, dat het eigenlijk ontwikkeld is om te bloggen (het bijhouden van een online 'dagboek'). Dat levert beperkingen op. Zo zijn er een aantal vaste stramienen waaruit gekozen kan worden, en die aangepast kunnen worden naar de eigen wensen.
Een systeem waar ik sinds de oprichting van mijn reclamebureau Lot to Design met veel plezier mee werk, is Concrete5. Het is zeer gebruiksvriendelijk en veilig. Je werkt ermee op de site zelf. Als je eenmaal ingelogd bent, kun je pagina's bewerken in een venstertje dat erg lijkt op Word. Afbeeldingen die je op de pagina's wilt zetten kun je met een makkelijk 'Filemanager' op het 'Dashboard' online zetten en pagina's toevoegen, verwijderen of verplaatsen gaat via de 'Sitemap' op het 'Dashboard'. Concrete5 heeft nog veel meer functionaliteiten, maar dit zijn de basisprincipes, waar veel mensen snel mee uit de voeten kunnen. Ook lever ik er altijd een soort quick-start gebruiksaanwijzing bij, zodat mensen zich even kunnen inlezen in het systeem.
Ook in Concrete5 kan er gekozen worden voor een aantal standaard stramienen, thema's genaamd, maar het fijnste is om door een webdesigner jouw eigen unieke thema te laten ontwerpen en bouwen dat helemaal aansluit op je huisstijl en aan al je wensen voldoet.