kleurenblokjes logo
tekst logo
logo  Reclamebureau Lot to Design

Ontwerpen is uitdagen

04 Maart 2019

Samen bereiken we meer

Het ontwerpen van logo’s en drukwerk, dat is mijn ding. Het ontwerpen van een website, perfect passend bij de huisstijl van een bedrijf? Dat is ook mijn ding. Het samenstellen van een mooi interieur, daar ben ik ook goed in (al zeg ik het zelf). Het ontwerpen van een tuin? Dat is toch weer net een andere discipline kwam ik dit weekend achter!

Tijdens het maken van een ontwerp voor onze eigen tuin, kwam ik de grenzen van mijn ontwerp-kunnen tegen. Als je je buiten je vakgebied begeeft, dan loop je toch tegen een aantal dingen aan, waar je simpelweg de technische kennis van mist. Hoe breed moet een paadje minimaal zijn? Wat is mogelijk met welk soort stenen? Uit welke materialen kan ik kiezen voor een bepaalde toepassing?

ONTWERP VS. UITVOERING

Het kan praktisch zijn om tijdens het ontwerpen, al rekening te houden met de technische mogelijkheden. Zelf houd ik tijdens het ontwerpen van een visitekaartje ook rekening met hoe klein ik kan gaan met een lettertype bijvoorbeeld. Of met het feit dat kleuren die je op een scherm kunt kiezen, soms niet haalbaar zijn op drukwerk. Dus begin je met drukbare kleuren, en gebruik je die ook voor online toepassingen. 

Maar praktisch… is wel saai en degelijk!

UITDAGEND ONTWERPEN

Een ontwerp (van bijvoorbeeld een tuin) ongehinderd door technische kennis, is wellicht wat minder praktisch. Maar het daagt de uitvoerder wel uit! Het geeft hem de gelegenheid verder te kijken en boven zichzelf uit te stijgen. Soms is een gebrek aan kennis van de technische mogelijkheden en beperkingen dus juist superfijn. Zo kun je komen tot een goed en vernieuwend ontwerp en een fijne samenwerking! Het ontwerp is in de eerste instantie belangrijker dan de uitvoerbaarheid ervan. Op deze manier ontwerpen, zonder direct al concessies te doen, daagt uit! Het daagt uit om te zoeken naar oplossingen, naar andere materialen, naar mogelijkheden waar niemand aan had gedacht. Uitdagen om het beste in elkaar naar boven te halen. 

Persoonlijk vind ik het superleuk, als klanten zelf met ideeën komen, en mij uitdagen om dat mogelijk te maken! Als er toch veel tekst moet komen op een visitekaartje en je samen tot een andere vorm komt. Of als je je skills moet uitbreiden om aan de wensen van een klant te voldoen… 

MOGELIJKHEDEN TEN OVERVLOEDE

Gebrek aan kennis kan het ook juist lastig maken om iets te ontwerpen voor jezelf. Om de simpele reden dan het moeilijk is de mogelijkheden te overzien. Een blanco papier voor je neus en helemaal los gaan, is moeilijk als je niet weet hoever je kunt gaan. En hoever je mag gaan. Voor mij is het lastiger om mijn tuin als blank canvas te zien en out of the box te denken, dan voor een tuinarchitect, die dat dagelijks doet.

Net zoals het voor mijn klanten moeilijk kan zijn, om hun eigen denkpatroon te doorbreken als ze bijvoorbeeld nadenken over hoe een logo of flyer eruit moet komen te zien. 

Voor mij is dat dan weer niet moeilijk en zit daar de uitdaging! Dat vind ik juist het toffe van mijn werk als grafisch ontwerper: klanten laten zien wat er allemaal (nog meer) mogelijk is. Hoe veel mooier een beetje kundigheid iets kan maken. Ze de wereld buiten die kaders en (ingesleten) denkpatronen laten zien! Een leukere reactie dan: “Wauw, dat je dit hebt kunnen maken van mijn opzet!!”, is er dan ook niet.

SAMEN KOM JE VERDER

Die wisselwerking… elkaar uitdagen en buiten de comfortzone trekken, laten zien wat mogelijk is, leren van elkaar, elkaar pushen tot het hoogst haalbare; dat levert het mooiste eindresultaat op! Dan komt de boel op een hoger plan… Daar doe ik het voor!

Mijn boodschap: wees niet bang om dingen uit te besteden en kunde in te schakelen. Zeker niet als je zelf al een idee hebt van wat je wilt! Door in zee te gaan met een professional kan het er alleen maar beter op worden. Zowel qua ontwerp als qua technische haalbaarheid. Samen bereiken we meer!

Gelukkig is in mijn tuin-situatie de vakman dicht bij huis… Mijn man Wilco heeft samen met zijn zwager een eigen hoveniersbedrijf, H&S Hoveniers. Hij ontwerpt dagelijks tuinen. Technische vragen zijn in dit geval dus snel beantwoord. En onhaalbare of te kostbare uitdagingen snel de kop in gedrukt. Blijft alleen de smaak-kwestie nog over… ;)

Heb jij een ontwerp-uitdaging voor mij? Neem dan contact op!

 


Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

*verplicht veld