Ze worden al sinds jaar en dag uitgereikt aan relaties, maar... wat maakt een visitekaartje tot een goed visitekaartje? Aan welke eisen moet een visitekaartje voldoen? Zo maak je jouw visitekaartje zo effectief mogelijk!
1. Het gebruik van visitekaartje door uitgever en ontvanger
Bedenk jezelf goed hoe en waar je jouw visitekaartje wilt inzetten.
Uiteindelijk is het doel van je visitekaartje: werk krijgen. Van of via de mensen aan wie je jouw kaartje geeft. Om dat te bereiken moet de ontvanger ten eerste je kaartje bewaren. Ten tweede moet je kaartje helpen ze te herinneren wie jij ook al weer was en wat je deed. En ten slotte moeten ze dan natuurlijk met je in contact kunnen komen.
Om je doel te bereiken, moet je verplaatsen in de ontvanger en het moment waarop hij je kaartje ontvangt.
Stel, je deelt jouw kaartjes voornamelijk uit op beursen en netwerkbijeenkomsten. De ontvanger van je kaartje loopt die hele beurs over en krijgt misschien wel 100 kaartjes. Wanneer hij weer thuis of op kantoor is, is hij moe en heeft zere voeten. Waarschijnlijk worden de kaartjes niet meteen opgeruimd en verwerkt, maar duurt dat zomaar een aantalen dagen/weken. Tegen die tijd heeft de ontvanger waarschijnlijk al geen idee meer, van wie hij welk kaartje heeft gehad en wat dat bedrijf deed.
Een goed visitekaartje dat het doel ‘werk krijgen’ bereikt, voorziet dus in dit probleem.
2. Wat staat er op een goed visitekaartje? De CHECKLIST
Als je wilt dat mensen je kaartje bewaren (om er zo werk door te krijgen), moeten ze zich kunnen herinnering wie jij ook al weer was en wat je bedrijf ook al weer deed. Dat vereist dus sowieso:
→ logo (bedrijfsnaam)
→ jouw eigen naam
Dan moet je kaartje achteraf de ontvanger helpen herinneren, wat jouw bedrijf ook al weer deed. De naam van je bedrijf geeft daar niet automatisch uitsluitsel over. Voorbeeld: bij het bedrijf van mij man, H&S Hoveniers, is dat wel duidelijk, maar bij mijn bedrijf, Lot to Design, kan ik me voorstellen dat niet iedereen weet wat ik doe (het is een reclamebureau trouwens).
→ Geef daarom op je kaartje zonodig een korte omschrijving van je bedrijf. Vertel wat je doet of verkoopt, of maak een opsomming van welke diensten je aanbied. Soms maak je met een slogan (Geniet van een goed onderhouden tuin) al veel duidelijk, en soms is het nodig dat er wel een verhaaltje op bijvoorbeeld de achterkant komt te staan.
→ Je kunt ook meteen vertellen over de manier waarop je jouw beroep uitoefent, waarom mensen jou moeten inhuren als hun hovenier, i.p.v. je concurrent een dorp verderop. Jouw U.S.P., je Unique Selling Point (uniek verkoop voordeel), zoals we dat in de reclamewereld noemen. (Bijvoorbeeld, goedkoop, persoonlijk, en andere specialismen.)
Extra tip! Ga er bij het opstellen van deze uitleg niet blindelings van uit, dat iedereen jouw kennis van zaken deelt. Niet iedereen heeft dezelfde voorkennis als jij hebt. Voor jou kan bijvoorbeeld de term ‘accountant’ of ‘facilitair manager’ absoluut duidelijk maken wat jij te bieden hebt, maar dat hoeft bij jouw doelgroep natuurlijk niet zo te zijn. Denk daar over na, beperk je doelgroep niet, en zeg liever tuinman dan hovenier (vermijd vaktermen), of maak de betekenis van moeilijke termen duidelijk in je verhaaltje of slogan.
Dan moet de ontvanger van jouw visitekaartje zich nog herinneren, wie jij ook al weer was. Daarom staat je naam er natuurlijk op. Maar wat zeker nog kan bijdragen aan een succesvol kaartje is:
→ Een foto op je visitekaartje, zodat mensen een gezicht hebben bij het bedrijf/werknemer. Zeker voor kleine bedrijfjes en eenmanszaken is dit erg fijn. Jij bent de ambassadeur van je bedrijf en daarom (vind ik) moet je overal met je koppie op staan.
Bijkomend voordeel van een foto op je kaartje, is dat de ontvanger wanneer hij zich jouw foto weer ziet, hij ook even terug denkt aan het gesprekje dat jullie hadden toen jij je kaartje overhandigde. Waarin jij natuurlijk wat meer vertelde over jouw bedrijf.
Verder verlaagt een gezicht bij een bedrijf de drempel tot contact opnemen. Mensen bellen nu eenmaal niet graag ergens heen als ze niet weten wie ze aan de lijn krijgen.
Extra tip! Om te dingen te onthouden over jou en je bedrijf is het eventueel ook handig om ruimte open te laten (of zelf lijntje af te beelden) voor aantekeningen. Zo kan de ontvanger opschrijven waar hij jou van kent, en wat hij eventueel in de toekomst met je zou willen doen.
Oké, dan hoe de ontvanger met je in contact kan komen. De tijd dat mensen alleen via de post contact met je konden opnemen of naar je winkel konden komen is voorbij. We moeten met onze tijd mee! Ik raad je aan onderstaande door te lopen en te kijken wat voor jou van toepassing is en wat er dus op je kaartje moet komen.
→ In deze tijd gaat denk ik 90% van alle contact via de mail. Je e-mailadres is dus heel belangrijk, zoniet noodzakelijk.
→ Ook kijken tegenwoordig veel mensen voordat ze je voor het eerst contacten, even op jouw website, dus zet die er ook sowieso op (als je er geen hebt, kan het natuurlijk niet, maar maak daar dan werk van, je kan niet zonder!).
Bijkomend voordeel is, dat je hierdoor gegevens waar geen ruimte voor is weg kan laten. Die kunnen ze vinden op je website. Denk aan meerdere adressen en faxnummer e.d.
→ Je (mobiele) telefoonnummer. Naast e-mail een belangrijke manier om contact op te nemen.
→ Adressen. Als je een fysieke winkel of kantoor hebt, waar mensen langs kunnen/moeten komen, moet dat vestigingsadres er zeker op staan. Als mensen over de post met je moeten communiceren, moet er een postadres erop staan (kan natuurlijk hetzelfde zijn als je vestigingsadres).
Bedenk je echter in welk stadium van de samenwerking dat nodig is. Als het nodig is voor het sturen van een factuur, zoeken mensen je adres waarschijnlijk niet op je visitekaartje, maar halen ze het uit je e-mail(handtekening), van je website, of van jouw briefpapier.
Het is een kwestie van prioriteiten, voor de volledigheid kan je alle volledige adressen erop zetten, maar als dat qua ruimte niet gaat, dan kun je kiezen voor geen of maar 1 adres, of alleen een de plaats waar je gevestigd bent, of laat bijvoorbeeld de postcode weg.
→ Verder communiceren veel mensen tegenwoordig via moderne media zoals de sociale netwerkplatforms. Je Twitter, Facebook(bedrijfspagina) en LinkedIn gegevens bijvoorbeeld, zijn dus goed om te vermelden. Ook bijvoorbeeld Skype of Facetime zijn nuttig om erop te zetten als je dat hebt.
Deze contactmogelijkheden, geven aan dat je met je tijd mee gaat en verlagen de drempel om contact met je op te nemen. Ook geef je mensen de kans even de kat uit de boom te kijken, je vast een beetje te volgen, en wanneer ze je dienst nodig hebben, kunnen ze toe slaan!
Bedenk wel goed, dat je kaartje een tijdje mee moet gaan, dus als je nu je privéaccount gebruikt, maak dan liever bedrijfsaccounts aan.
Er is natuurlijk veel te vertellen en te vermelden, maar je moet ook uitkijken dat het niet te veel wordt. Teveel informatie kan mensen duizelen, en dan zijn ze snel geneigd om het kaartje weg te gooien. Als ze zich moeten inspannen om de relevante informatie eruit te vissen, is dat teveel werk. Maak van je visitekaartje dus geen minibrochure of portfolio.
Ook bijvoorbeeld je KvK-nummer en je BTW-nummer zijn in dit stadium van de relatie nog niet belangrijk. Misschien staat het op je website, en anders op je briefpapier of e-mailhandtekening.
Als je hebt bedacht wat er allemaal op je kaartje moet komen, zou ik je echt aanraden het ontwerpen aan een professional overlaten.
De uitstraling van je kaartje is, naast een goede werking, erg belangrijk. Het moet aansluiten op de rest van huisstijl, bij je beroep en bij de mentaliteit van jou en je bedrijf. Dit kun je uitten door keuze voor materiaal en afwerking. Om het maximale effect uit je visitekaartje te halen, neem je dus een professional in de arm. Goede grafici kunnen ‘out of the box’ denken, en weten ideeën aan te dragen waar je zelf misschien nooit aan gedacht had, wat je kaartje nog beter maakt.
Een professioneel ontworpen kaartje komt veel professioneler over bij jouw (potentiële) klanten. Het verhoogt dus de kans op zakelijk succes. Het kost waarschijnlijk ook minder dan je denkt, want door dit artikel, heb jij zelf het voorwerk al gedaan. Altijd doen dus!
Ikzelf ben zo’n professional. Ik ben eigenaar van reclamebureau Lot to Design. Als ik je met dit artikel overtuigd heb van mijn expertise, dan verzorg ik graag het ontwerp en de productie voor je. Neem gerust contact met me op.
Dat de vorm de functie volgt, is mij ooit geleerd bij kunstgeschiedenis. Deze regel is voor mij erg belangrijk geworden in mijn werk als grafisch vormgever. Eerst moet de inhoud vast staan, en dan wordt de vorm van het middel daarop aangepast. Als vast staat wat er allemaal op je kaartje moet komen, kun je gaan nadenken over een enkel of dubbelzijdig kaartje, of zelf een klapkaartje.
Ook dit kun je prima aan een professional overlaten. Wij weten wat er allemaal mogelijk is qua formaten en productiemethoden.
Extra tip! Verplaats je ook bij het bepalen van de vorm in de ontvanger van het visitekaartje. Ikzelf ben een verwoede verzamelaar van visitekaartjes. Vind het handig om een groot netwerk te hebben waar ik uit kan putten voor mezelf en voor klanten, en ik blader er af en toe doorheen, om inspiratie op te doen. Maar als ik een visitekaartje krijg dat 3 x zo groot of dik als de vakjes in mijn map, dan gooi ik hem toch echt WEG! Ook andere 3 dimensionale vormen als boekjes, sleutelhangers e.d. zijn best leuk en creatief, maar ze streven hun doel voorbij: om er werk uit krijgen, moet als eerste je kaartje bewaard worden. Dat doel is: bewaard en onthouden worden.
Net zo belangrijk om professioneel over te komen als een goed ontwerp, is een professioneel geproduceerd kaartje. En professioneel overkomen is wat nodig is, om zakelijk succes te krijgen. Ook hiervoor geldt, echt altijd WEL doen!
Niet zelf gaan knutselen met een printer om kosten te besparen. Professionele productie kost misschien een paar tientjes. Die wil je toch niet besparen als je daardoor een opdracht van een paar duizend euro misloopt? Omdat de opdracht ging naar iemand met een professioneler imago... Alles gaat om imago, investeer daar dus in!
Jouw professional kan je adviseren over mogelijke productiemethoden en heeft connecties met goede producenten en zo is een goede prijs-kwaliteitverhouding gegarandeerd.
Als je iemand zoekt, neem dan gerust contact met me op!